Wat gaat u verkrijgen na uw eerste afspraak en consult?


Bespaar tot €200 in vergelijking met andere klinieken voor een diagnose door de tandarts.

Uitgeprint behandelplan zonder verplichtingen met alle voor-en nadelen.

2 tot 3 alternatieve behandelingen (goedkope en duurdere).

(met kaakoverzichtsfoto + €30)

Het ontvangen van het behandelplan en offerte na de diagnose is
vrijblijvend en zonder verplichtingen

Wat is een kroon?


Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  • Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.
  • Een tand beschermen tegen breukgevaar als er reeds grote vullingen in verwerkt zijn.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om beter te kunnen kauwen door de ontbrekende kiezen te vervangen.
  • Verbetering van het uiterlijk.
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of uitgroeien.
  • Ter vervanging van een uitneembare prothese of plaatje in een vaste oplossing.

Indien 1 of beide tanden aan weerszijden te intact en gezond zijn om te beslijpen voor een brug kan een implantaat een goed alternatief zijn als duurzame oplossing. 

Welke soorten bruggen zijn er?

Gewone brug.

Bij een gewone brug bevinden de pijlers zijn aan weerszijden van de open ruimte.
Bij een gewone brug bevinden de pijlers zijn aan weerszijden van de open ruimte. Deze brug kan ook op implantaten geplaatst worden.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan een zijde van de ontbrekende tand of kies.
Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan een zijde van de ontbrekende tand of kies.

Etsbrug

Etsbrug Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden geslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van een of twee tanden.
Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden geslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van een tand, voornamelijk voortand. Makkelijk te plaatsen en te verwijderen.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Porselein Zirconium
Kronen van porselein-zirkonium kunnen in veel situaties worden toegepast.
Door nieuwe technieken als CAD/CAM wordt met een laser een nauwkeurig sluitende kroon vervaardigt.
Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit, ze geven het meest natuurlijke en esthetische resultaat. Ideaal voor mensen met een metaal-allergie.

Porselein Metaal
Hierbij wordt metaal (Chrome-Cobalt) als basis gebruikt en zijn sterk. Geschikter voor grotere overbruggingen. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht. Dit zijn de meest toegepaste kronen en ze zijn erg esthetisch. Ook zijn er kronen te verkrijgen met een edelmetalen basis zoal goud, palladium, en titanium.

Hoe verloopt de behandeling van een kroon of een brug?

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan de tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor zijn ongeveer twee weken tijd nodig.

De behandeling in stappen:

1. Afslijpen van de tand of kies

1. Afslijpen van de tand of kies Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Zo nodig krijgt u een platselijke verdoving.
Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Zo nodig krijgt u een platselijke verdoving.

2. Afdruk maken

Afdruklepelmetafdrukmateriaal1
Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.

3. Beetregestratie

3. Beetregestratie Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje.
Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje of kneedbaar snelhardend materiaal.

4. Kleur bepalen

4. Kleur bepalen Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit. 5. Noodkroonvoorziening Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend.
Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit.

5. Noodkroonvoorziening

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend.

6. Passen en vastzetten

Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond op pasvorm en aansluiting, laat u met een spiegel het resultaat zien en na uw goedkeuring wordt het vastgelijmd. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement/lijm aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan en verwijdert de lijmresten.

7. Opbouw

Wortelstift glasfiber
Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan uw tandarts eerst een opbouw maken. Hij lijmt de opbouw met een pin in het wortelkanaal vast. Dan plaatst hij de kroon of brug over de opbouw.

Onderhoud van kronen en bruggen?

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren bij uw controles.

Hoe lang gaat een kroon of brug mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje kan het natuurlijk voorkomen dat een kroon of een brug al voortijdig wordt beschadigd of dat er een stukje porselein afbreekt.

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een kroon of een brug?

Na plaatsing kan, een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien, soms gevoelig zijn voor koude en warmte. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg de tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt. Soms kan het zijn dat er een nabehandeling plaatsvindt zoals een zenuwbehandeling.

Worden kronen en bruggen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per verzekering en pakket. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Bron : Ivoren Kruis.

kwalitatief goede tanden